Skip to main content Skip to search

MEGGY

Almából, körtéből, őszibarackból, cseresznyéből rengeteg külföldi nemesítésű fajtát telepítenek a gazdák. Meggyből viszont nagyon ritka, hogy valaki külföldi fajtát ültessen és ez nem véletlen: a szép nevű hazai fajtáink, az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös és a többi Magyarországon szelektált fajta íze, beltartalma utolérhetetlen. Külföldön is keresettek ezek a fajták, de nálunk érzik a legjobban magukat és ez gazdag aromájukon, bő termésükön, hihetetlen értékes beltartalmi összetevőiken érezhető és mérhető is.

Közvetlenül a cseresznye után kezd el érni és kinézetében, valamint beltartalmi anyagaiban, hatásában sokban hasonlít a cseresznyére, de van pár lényeges eltérés is.

A legfontosabb, hogy savanykás íze ellenére rengeteg cukrot tartalmaz, szacharóz nincs benne, viszont jelentős mennyiségű a sejtek energiaforrásának számító glükóz, és a könnyen hasznosuló gyümölcscukor (fruktóz). Glükóztartalma a szőlő után a legmagasabb.

A meggy gyönyörű mélypiros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló hatásúak – sokkal többet tartalmaz belőlük, mint a cseresznye. A melatonintartalma pedig nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza – hasonlóan a cseresznyéhez, a meggy jelentős melatoninforrás.

Ásványianyag-tartalma révén vértisztító, a kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus-elégtelenséget. Ödéma esetén a gyümölcs kitűnő vízhajtó tulajdonsága miatt vehetjük hasznát. Gyulladáscsökkentésre azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet. A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamintartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is.

Ezek a tudományos tények. Amihez azonban nem kell szakkönyv: a meggyes pite, a meggybefőtt, a meggylekvár vagy az aszalt meggy utolérhetetlen ízű, egyetlen igazi háziasszony kamrájából sem hiányozhat, a meggy a befőzési szezon legfontosabb gyümölcse. Jó, ha tudjuk, hogy ez a gyümölcs nem utánérő, ha leszedjük a fáról, hamarosan romlásnak indul. Legrövidebb úton akkor kerülhet az asztalunkra, ha saját fánkról szüreteljük.

meggy

Debreceni bőtermő

Növekedési erély: középerős növekedés, tömör korona

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június vége

A gyümölcs kinézete: középnagy vagy nagy, gömbölyű, héja sötétpiros, fénylő

Húsa: piros

Minőség: friss fogyasztásra, befőttnek, fagyasztásra

Íz: édes-savas

Termékenység: korán termőre fordul, kiváló termőképességű és termésbiztonságú

Gyökérzet: Weigi 1 alanyon

meggy

Érdi bőtermő

Növekedési erély: középerős növekedésű, szétterülő gömb koronát nevel

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június közepe

A gyümölcs kinézete: középnagy, vagy nagy, fénylő sötét kárminpiros, igen mutatós

Húsa: középkemény, finoman rostos, bőlevű

Minőség: üvegmeggy típusú gyümölcse minden jellegű felhasználásra alkalmas (friss fogyasztás, lé, befőtt, fagyasztás)

Íz: kellemesen édes-savas, harmonikus

Termékenység: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

meggy

Érdi jubileum

Növekedési erély: középerős növekedés, tavaszi fagyokra alig érzékeny

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: középnagy, éretten feketés bordóspiros, fénylő

Húsa: kemény

Minőség: friss fogyasztás, aszalás, konzerv, fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé, dzsem készítés

Íz: kiemelkedően finom, édes-savas, fűszeres

Termékenység: 

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

meggy

Érdi nagygyümölcsű

Magyar nemesítés.

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Kántorjánosi 3, Katalin, Carmen, Germensdorfi 3

Növekedési erély: erős növekedésű, jellegzetes cseresznye habitusú

Nem öntermékeny fatja.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: nagyméretű, sötét kárminpiros, éretten majdnem fekete

Húsa: meggyíznél kevésbé savas, lédús, édeskés ízű

Minőség: friss fogyasztásra és befőttnek

Íz: szokásos meggyíznél kevésbé savas

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

meggy

Kántorjánosi 3

Növekedési erély: középerős-erős növekedésű

Öntermékeny.

Érési idő: július eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: nagy, alakja kissé nyomott gömb, héjszín bordópiros

Húsa: piros, közepesen festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos

Minőség: friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra alkalmas

Íz: erős meggyíze, nagyobb savtartalmának köszönhető

Termékenység: korán termőre fordul, rendesen és bőven terem

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Piramis

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Katalin, Carmen, Geremnsdorfi 3

Növekedési erély: középerős növekedésű

Nem öntermékeny.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: nagy, vagy igen nagy, héja fénylő, a Pándy meggyhez hasonló üvegmeggy típus

Húsa: sötét kármin piros, közepesen festőlevű

Minőség: extra minőségű primőr áru termesztésére alkalmas

Íz: kellemesen savanykás-édes, harmonikus meggyíz

Termékenység:

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

meggyfa

Újfehértói fürtös

Növekedési erély: erős növekedésű, felfelétörő

Öntermékeny.

Érési idő: július eleje

A gyümölcs kinézete: középnagy vagy nagy, kissé lapított gömb alakú, gyümölcshéj fénylő bordópiros

Húsa: kemény, vérpiros, mérsékelten festőlevű

Minőség: friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra alkalmas

Íz: harmonikusan savas-édes

Termékenység: érése elhúzódó, de hullásra nem hajlamos

Gyökérzet: sajmeggy alanyon