Skip to main content Skip to search

SZILVA

Besztercei Nm122

EZ A FAJTA RÉSZBEN ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Növekedési erély: középerős erős

Öntermékeny fajta.

Érési idő: szeptember eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: kicsi, hosszúkás, tojásdad

Húsa: sárgászöld-aranysárga, kemény, lédús, magvaváló

Minőség: kiváló ízű

Íz: magas cukor- és savtartalom kiváló ízt biztosít

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Cacanska Lepotica

Származás: Szerbia

Növekedési erély: középerős növekedésű, korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem.

Öntermékeny fajta.

Érési idő: július közepe-vége

A gyümölcs kinézete: nagy, kissé megnyúlt, héja sötétkék, erősen hamvas

Húsa: aranysárga, kemény, magvaváló

Minőség: első sorban friss fogyasztásra alkalmas, de befőttnek és aszalványnak is kiváló

Íz: jellegzetes finom édes ízű

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Cacanska Rana

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Cacanska Lepotica

Növekedési erély: közperős, erős növekedésű. Középkorai termőre fordulás után igen bőven és rendszeresen terem.

Nem öntermékeny fajta.

Érési idő: július eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: nagy, tojásdad alakú

Húsa: sárgászöld, kemény

Minőség: friss fogyasztásra jól értékesíthető, tetszetős fajta

Íz: édes, kellemes aromájú

Termésmennyiség: bőtermésű fajta

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Debreceni muskotály

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: President, Ruth Gersetter

Növekedési erély: korán termőre fordul

Virágzás: középkorai

Nem öntermékeny fajta.

Érési idő: szeptember eleje, közepe

A gyümölcs kinézete: középnagy, hosszúkás, hamvas

Húsa: aranysárga, kemény, lédús, egyedi muskotály illat és íz

Minőség: fiss fogyasztásra, befőttnek, aszat gyümölcsnek

Íz: intenzív muskotály illatú, zamatú

Miért különleges?
Egyedi muskotály illatú és ízű.

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Haganta (S)

EZ A FAJTA RÉSZBEN ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Hanita, Cacanska Lepotica, Haroma

Származás: Németország

Növekedési erély: középerős növekedésű, rendszeres metszést igényel

Részben öntermékeny.

Virágzás: korán termőre fordul

Érési idő: augusztus vége

A gyümölcs kinézete: nagy méretű, héja sötétkék, erősen viaszos

Húsa: sárga-aranysárga húsú, szilárd, magvaváló, bőlevű

Minőség: jól szállítható és tárolható, főleg friss fogyasztásra, nem ipari feldolgozásra alkalmas

Íz: jó izű, bőlevű, magas sav-és cukortartalmú, aromás

Termésmennyiség: bőven terem

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Hanita (S)

Növekedési erély: koránt termőre fordul

Öntermékeny fajta.

Érési idő: augusztus közepe

A gyümölcs kinézete: középnagy, vagy nagy, héja sötétkékbe hajló kékeslila

Húsa: aranysárga gyümölcshús

Minőség: friss fogyasztásra is alkalmas

Íz: kellemes, aromás, harmonikus

Termésmennyiség: sokat és rendszeresen termő fajta

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Haroma (S)

A Haroma szilvafajta kevéssel a háziszilva előtt, szeptember elején érik, gyönyörű gyümölcseivel, egészséges lombozatával, bőtermő állományával már messziről feltűnik az ültetvényben, de kiváló ízével is bizonyítja: mind házikerti, mind nagyüzemi célra érdemes telepíteni.

Származás:
(’Ortenauer’ x ’Stanley 34’) x ’Hanita’

Növekedési erély:
középerős-gyenge növekedési erélyű, kompakt, jól elágazódó koronát nevel, vesszői lapos szögben ágaznak el a törzstől, a korona könnyen formázható, lombozata pedig fényes zöld, egészséges.

Virágzás:
korai, öntermékeny.

Érési idő:
középkései érésű, augusztus végén- szeptember elején érik a Besztercei-típusú háziszilva-fajták előtt kevéssel. Több menetes szürete ajánlott, mert a korona belsejében érő gyümölcsök a szedési érettség eléréséig vöröses színűek lehetnek. Korán termőrefordul, igen rendszeresen, bőven terem, biztos terméshozású.

A gyümölcs kinézete:
hosszúkás-ovális gyümölcse középnagy, 34-40 mm méretű, 30-40 g átlagsúlyú, alapszíne sötétkék-sötétlila, fedőszíne gyönyörű hamvas viaszos-világoskék..

Minőség:
Különösen szép sötétnarancssárga gyümölcshúsa jó textúrájú, kemény, ropogós, mégis leves, teljes érésben magvaváló, viszonylag jól tárolható.

Íz:
kiváló aromájú, harmonikus sav-cukor-aránnyal és magas cukortartalommal rendelkezik

Termésmennyiség:
korai termőrefordulás, bőtermő

Miért különleges ?
Egészséges, jól tárolható, dekoratív, szép gyümölcsei mind friss fogyasztásra, mind feldolgozásra, ill. cukrászipari célokra is ajánlhatók.

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Jojo (S)

A Jojo szilvafajta az első és máig egyetlen valóban Sharka-reisztens szilvafajta, a vírusfertőzésnek kitett sejtsorai elhalnak, így a fertőzés nem tud továbbterjedni a többi szövetrészre – azáltal a fajta nagy Sharka-nyomásnak kitett területeken is telepíthető.

Származás:
“Ortenauer” x “Stanley”

Növekedési erély:
gyenge- középerős növekedési erélyű, vesszői lapos szögben ágaznak el a törzstől, könnyen formázható, laza koronája van, minden koronaforma kialakítására alkalmas.

Virágzás:
korai – középkorai, érzékeny a korai fagyokra, öntermékeny.

Érési idő:
középkései érésű, szeptember elején-közepén érik a Cacanska rodna fajta után kevéssel. Korán termőrefordul, rendszeresen, bőven terem. Sokáig a fán tartható. Akkor éri el szedési érettségét, ha legalább a gyümölcshús fele sárga színre vált.

A gyümölcs kinézete:
hosszúkás-ovális gyümölcs, nagy, átlagosan 40-45 mm nagyságú, 45-55 g súlyú gyümölcseinek alapszíne sötétkék, az árnyékos oldalukon enyhén lilás, vastag viaszos fedőszínnel.

Minőség:
Zöldessárga-világossárga, lédús,repedésre nem hajlamos, közepesen magvaváló

Íz:
éretten kellemes, harmonikus sav-cukor-aránnyal rendelkezik, ha a gyümölcsök nem érték el a szedési érettséget, akkor ízetlenek

Termésmennyiség:
korai termőrefordulás, bőtermő

Miért különleges?
A fajta enyhén érzékeny Pseudomonas-ra, ám teljesen rezisztens a Sharka-fertőzéssel szemben. Gyümölcsminősége közepes, leginkább az ipari célültetvényekbe ill. házikertbe ajánlott, ahol a teljes érésben kiteljesedhet az íze.

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Kulinaria Top Taste

Növekedési erély: középerős növekedésű

Öntermékeny fajta.

Érési idő: augusztus eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: színe acélkék, hosszúkás alakú

Húsa: sárga, leveses

Minőség: magas cukortartalm a miatt alkalmas pálinka készítésre, befőzésre, lekvárnak, aszalásra

Íz: finom fűszeres íz

Termésmennyiség: közepes termésű

Gyökérzet: myrobalan 29 C vagy myrobalan vagy wavit alanyon

President

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Stanley, Debreceni muskotály, Ruth Gerstetter

Növekedési erély: korán termőre fordul

Nem öntermékeny.

Érési idő: szeptember közepe

A gyümölcs kinézete: igen nagy, kissé megnyúlt gömbölyű, hamvas, mutatós

Húsa: sárga, kemény, magvaváló

Minőség: gyümölcse jól tárolható, piacon értékesíthető

Íz: édes, finom, kellemes ízű

Termésmennyiség: rendszeresen, bőven terem

Miért különleges?
Mutatós, nagy gyümölcsöket terem.

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Ruth Gerstetter

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Cacanska Lepotica, Cacanska Rana

Növekedési erély: Fája középerős növekedésű.

Nem öntermékeny.

Virágzás: virágai középidőben nyílnak

Érési idő: középkorán fordul termőre, termőképessége kielégítő.

A gyümölcs kinézete: gyümölcse középnagy, 24 g tömegű, aszimmetrikus megnyúltan gömbölyded alakú. Héja sötétlila-kék, éretten fekete, erősen hamvas.

Húsa: sárgászöld kemény, magvaváló, íze aromás.

Íz: édes, finom, kellemes ízű

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Stanley

Az egyik legelterjedtebb fajta a világon.

Növekedési erély: korán termőre fordul

Öntermékeny fajta.

Virágzás: virágai későn nyílnak, virágrügyei a téli hideget jól tűrik

Érési idő: augusztus vége

A gyümölcs kinézete: középnagy, nagy, gyümölcsei gyakran aszimetrikusak, héja sötétkék, erősen hamvas

Húsa: zöldessárga, kissé zamatos

Minőség: minden fajta felhasználásra alkalmas

Íz: intenzív illatú, zamatú

Termésmennyiség: rendszeresen és igen bőven terem

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Topfirst

Növekedési erély: középerős növekedésű

Öntermékeny fajta.

Virágzás: gazdag virágzatú, termésritkítást, szabályozást igényel

Érési idő: július eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: héja szépkék színű, árnyékosan viola, jellegzetesen megnyúlt alakú, viaszos

Húsa: sárga színű, néha pirosas, lédús, magvaváló

Minőség: kiváló minőségű, konyhai, cukrászipari felhasználásra, szeszes italnak. Könnyen és korán színeződik.

Íz: jó ízű, magas cukor tartalmú, túlérve lehullik a fáról

Miért különleges?
Nagyon korai érésű, a legkorábbi fajták egyike.

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Topfive (S)

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajta: Cacanska Lepotica

A Topfive szilvafajta kiváló aromájával tűnik ki a fajtakínálatból, a kóstolásos bírálatokon mindig az elsők között végzett. Mind friss fogyasztásra, mind cukrászipari célokra ajánlják. Németországszerte a korai Bühler’s nevű szilva leváltására ültetik.

Származás:
,Cacaks Beste’ x ,Auerbacher’

Növekedési erély:
középerős növekedési erélyű, felfele törő növekedésű, igen jó elágazódóképességű, lombja egészséges, erőteljes, sötétzöld.

Virágzás:
középkései, igen robusztus, az egy- és többéves termőrészeken is terem, részben öntermékeny, igen jó pollenadója a C. lepotica és a Katinka.

Érési idő:
középkorai, július vége – augusztus eleje, hosszú ideig a fán tartható

A gyümölcs kinézete:
hosszúkás-ovális gyümölcs, 35-40 mm nagyságú, sötétkék alapszín, viaszos világoskék fedőszín

Minőség:
világossárga , ropogós-kemény gyümölcshús, mégis leves, a gyümölcs repedésre nem hajlamos. Tökéletesen magvaváló. Kb. 2 hétig tárolható.

Íz:
kellemes, harmonikus sav-cukor-aránnyal rendelkezik.

Termésmennyiség:
korai termőrefordulás, bőtermő

Miért különleges?
Scharkatoleráns fajta, különösen nagy vírusnyomás esetén sem jelenik meg a gyümölcsön a tünet, legfeljebb a levélen. A Cacanska lepotica leváltására is használják, mert kevésbé Sharka-érzékeny, jobb az íze és a tárolhatósága. Nem érzékeny továbbá moníliára és szilvarozsdára, a Bajor Szőlő- és Gyümölcstermesztési Központ árutermelő ültetvénybe is, de még inkább kistermelőknek, hobbikertészeknek ajánlja. Ha a korai színeződése miatt túl korán szedjük, a gyümölcsei ízetlenek maradnak.

Gyökérzet: myrobalan alanyon

Tophit (S)

A Tophit szilvafajta kései érésű, hatalmas gyümölcsei miatt kedvelt. Mind friss fogyasztásra, mind cukrászipari célokra ajánlják. Németországszerte a nála alig pár nappal korábban érő, de Sharka-érzékeny President leváltására ültetik.

Származás:
,Cacaks Beste’ x ,President’’

Növekedési erély:
középerős növekedési erélyű, félig felfele törő növekedésű, leginkább a második éves vesszőkön terem, rendszeres termésérés eléréséhez érdemes metszéskor rövid termőrészeket kialakítani. Minden koronaforma kialakítására alkalmas.

Virágzás:
középkorai, részben öntermékeny, a megfelelő termésmennyiséghez ajánlott a porzópartner ültetése, amely lehet: Haroma, Presenta, Topper.

Érési idő:
kései érésű, szeptember közepén-végén érik, pár nappal a President után, hosszú ideig a szüretelhető

A gyümölcs kinézete:
hosszúkás-ovális gyümölcs, hatalmas, 60-100 g is lehet, acélkék alapszínén világos viaszos a fedőszín

Minőség:
Zöldessárga , ropogós-kemény gyümölcshús, mégis leves, a gyümölcs repedésre nem hajlamos. Jó magvaváló. Kb. 4-6 hétig tárolható.

Íz:
kellemes, harmonikus sav-cukor-aránnyal rendelkezik, de ha túlköt, a gyümölcsök ízetlenek maradnak.

Termésmennyiség:
korai termőrefordulás, igen bőtermő, túlkötődő években termésritkítása javasolt

Miért különleges?
Késői érésű, hatalmas gyümölcsű, friss fogyasztásra ajánlott, gyönyörű külalakú fajta, amelynek gyümölcsei jól is tárolhatók.

Gyökérzet: myrobalan 29 C vagy myrobalan vagy wavit alanyon