Skip to main content Skip to search

Tippek

Ültetési tanácsok

Ültetési tanácsok

Ültetési tanácsok, tippek

A faiskolánkban kapható oltványokat a legnagyobb gondossággal neveljük, készítjük elő kitermelésre illetve termeljük ki, majd az azt követő tárolás és árukiadás során is mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban eredő, egészséges és életerős ültetvényanyagot adjunk át a vevőnek. Az alábbi jó tanácsokkal szeretnénk az oltványainkat továbbkísérni a faiskolától egészen az ültetésig:

Olvass tovább
Őszibarackfa

Őszibarackfa

Az őszibarackfa termése az egyik legszebb gyümölcs. Hamvas, pihés, formás külseje ma már sokféle színű lehet, az egész világos sárgától a kárminpirosig rengeteg fajta megtalálható a kínálatban, a hatalmas, édes-leves gyümölcsűtől a kisebb, szinte ropogós húsúig mindenki megtalálja azt, amit szeret. Szőrtelen, sima, csillogó húsú „testvére” a nektarin, ami beltartalmában és ízében nem, csak külsejében különbözik az őszibaracktól. Zamatos szomjoltó, egészséges éhségűző, igazi vitaminbomba… mit tud még ?

Olvass tovább
Körtefa

Körtefa

A körtefa termése hazánkban méltatlanul mellőzött gyümölcs, ha a kérdést hallom: „Kérsz egy Vilmoskörtét ?”, inkább az illatos, hosszan érezhető aromájú pálinka jut eszembe, mint a szép formájú, ízletes friss gyümölcs.

Olvass tovább
Meggyfa

Meggyfa

Almából, körtéből, őszibarackból, cseresznyéből rengeteg külföldi nemesítésű fajtát telepítenek a gazdák. Meggyfa fajtákból viszont nagyon ritka, hogy valaki külföldi fajtát ültessen és ez nem véletlen: a szép nevű hazai fajtáink, az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös és a többi Magyarországon szelektált fajta íze, beltartalma utolérhetetlen. Külföldön is keresettek ezek a fajták, de nálunk érzik a legjobban magukat és ez gazdag aromájukon, bő termésükön, hihetetlen értékes beltartalmi összetevőiken érezhető és mérhető is.

Olvass tovább
Kajszibarackfa

Kajszibarackfa

A kínai hunza népcsoport arról híres, hogy tagjai a világon a legmagasabb kort érik meg, szinte mindenki a 100 éves kor elérése után hal meg. Az ottani magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést ad az ott élőknek. A hosszú élet titka a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, amihez hozzájárul a sok ezer kajszibarackfa, amit művelnek.

Az itt élő emberek megtanulták értékelni, és szerteágazóan felhasználni egyetlen gyümölcsüket. Édesítésre is aszalt kajszit használnak és minden nap fogyasztanak frissen vagy tartósított formában ebből a gyümölcsből. A kutatók szerint bizonyítottan ez a hosszú életük titka.

Olvass tovább
Míg József Kertészet

Könnyű szüret, gyors metszés – Míg József tanácsai

Minden csonthéjasból orsófát nevel Míg József Kecskeméten, mert szerinte az a jövő koronaformája. Kisebb fák nevelhetők, könnyebb a szüret és a növényápolás, hatékonyabb a növényvédelem. Módszereit húsz éve finomítgatja, és a faiskolai termesztésben is hasznosítja. – írja cikkében a Kertészet és Szőlészet riportere. A cikk a Kertészet és Szőlészet 2021/1 számában olvasható.

Olvass tovább
Cseresznyefa

Cseresznyefa

A cseresznyefa termése az eper mellett a legkorábbi gyümölcsünk: először hófehérbe borult, virágzó koronájával díszíti a kertet, hirdeti a régen várt tavaszt és vonzza a lelkesen zümmögő méhek százait, május végén pedig már alig várjuk, hogy végre megérjenek az első szemek. A hosszú tél után az is kívánja a friss gyümölcsöt, aki egyébként inkább húsevő, a gyerekeket pedig alig lehet leparancsolni a fáról.

Olvass tovább
szilvafa

Szilvafa

Régen faluhelyen még a legszegényebb ház udvarán is állt egy-két szilvafa – a régiek tudták, hogy nincs olyan gyümölcs, amit sokoldalúbban tudnának felhasználni, mint a szilvát. Lett belőle reggeli az éhes gyerekszájnak, szomjoltó a határban dolgozóknak, ebédre szilvásgombóc, szilvás gyümölcsleves vagy egyszerűen csak desszert és amikor teljesen megérett és potyogni kezdett, a termését az utolsó szemig felhasználták, eltették, tartósították:

Olvass tovább